Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny barszcz z uszkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Barszcz
wywar z warzyw 3 l
buraki czerwone 10 szt
marchew 1 szt
pietruszka zielona
sól
pieprz
ziele angielskie kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
uszka
mąka pszenna 1 szklanka
sól
masło 1 łyżeczka
grzyby suszone 2 szklanki
kapusta kiszona 100-150 g
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz
sól
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszcz z uszkami

Kroki postępowania

1
Buraki obieramy, płuczemy - z 8 buraków wyciskamy sok, dwa buraki kroimy w plastry.
Krok 1 - Wigilijny barszcz z uszkami foto
2
Do dużego garnka wlewamy wywar warzywny, dodajemy obraną marchewkę ziele angielskie, liść laurowy oraz pokrojone buraki i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut, następnie dodajemy sok z wyciśniętych buraków oraz posiekaną pietruszkę - wszystko podgotowujemy ale nie dopuszczamy do zagotowania
Krok 2 - Wigilijny barszcz z uszkami foto
3
Uszka - grzybki zalewamy około 300 - 400 ml wody, a nastepnie gotujemy na małym ogniu, można wcześnie je namoczyć i gotować w wodzie w której się moczy, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i odrobinę soli w drugim garnku gotujemy kapustę kiszoną. Kiedy grzybki i kapusta są ugotowane przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mięsa i doprawiamy farsz pieprzem, solą i magii. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy wodę masło i odrobinę soli - wyrabiamy gładkie ciasto, Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy małe kółeczka w które zawijamy farsz sklejając uszka, Uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut,
Krok 3 - Wigilijny barszcz z uszkami foto
4
Uszka zalewamy gorącym barszczykiem i podajemy na kolację wigilijną. Smacznego
Krok 4 - Wigilijny barszcz z uszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorrota 06.03.2014 17:32
przepyszne;)
anusq18
anusq18 27.01.2014 12:14
uwielbiam barszcz czerwony ;) najlepiej smakuje w Wigilie
msmariusz 14.01.2014 00:12
fajny przepisik , trzeba się skusić
cukiereczek 29.11.2013 17:28
obowiązkowo na świątecznym stole
SylwiaMagdaSabin 13.11.2013 19:02
już niebawem taki zrobię
Milka100 09.11.2013 21:46
ależ kolorowo!
staropolanka5 10.09.2013 23:59
fajny masz pomysł
sylwia_mc 10.09.2013 18:17
Uwielbiam :)
Madziela 10.06.2013 12:56
jak taki zrobie to wszyscy beda sie zajadac tylko nim, bankowo
as28 24.05.2013 08:24
bardzo lubię barszczy z uszkami
Halina14 17.05.2013 14:21
barszczyk super
Katarzyna156 05.04.2013 09:58
kochany barszczyk
artur7 03.04.2013 19:48
lubie barszczyk
halina17 14.03.2013 12:54
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego z uszkami.
leonowie 10.03.2013 09:31
ja robię taki barszczyk często , nie tylko na Wigilię:)
AURELKA 07.03.2013 21:08
pyszny barszczyk
bietka 20.02.2013 11:50
wyglada bardzo smacznie :)
Magda24 06.01.2013 18:37
mniam - pycha
mikrusiak 06.01.2013 12:00
ładnie podany...:)
gosia56 06.01.2013 11:26
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak