Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny barszcz czerwony z pierożkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Barszcz czerwony

buraków 1 kg
cebula 1 szt
kawałek selera
marchewka 1 szt
kilka grzybków suszonych
ziele angielskie
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
ocet winny

Farsz

pieczarek 250 g
suszonych grzybów 30 g
suszone śliwki 4 szt
cebula 1 sz
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
masło

Ciasto na pierożki

mąki 2 szklanki
gorącej wody 1/2 szklanki
olej rzepakowy 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszcz czerwony z pierożkami

Barszcz czerwony:
Grzyby,obrane i pokrojone w nieduże kawałki seler i
marchewkę,cebulę pokrojoną na pół, liść laurowy i ziele angielskie
zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w
paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15-20 minut. Przed końcem
gotowania dodajemy majeranek.Doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny,
przecedzamy. Podajemy z pierożkami.

Farsz: Śliwki moczymy we wrzącej wodzie około 30 minut, następnie
odsączamy i drobno kroimy. Grzyby moczymy,odsączamy,gotujemy i drobno
siekamy. Cebulę
obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy starte na grubych oczkach
pieczarki oraz śliwki,grzyby i dusimy, aż odparuje płyn.
Do zimnego farszu dodajemy jajko,doprawiamy do smaku.

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli,dodajemy olej; całość
zalewamy gorącą wodą. Mieszamy widelcem, aż powstanie klejąca się
masa. Następnie przerzucamy ją na stolnicę i zaczynamy wyrabiać. W
zależności od konsystencji dolewamy jeszcze wody lub dosypujemy mąki.
Ciasto powinno być elastyczne i dobrze wyrobione.Wałkujemy i za pomocą
literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.
Gotujemy w posolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak