Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszcz czerwony z pierożkami
Grzyby,obrane i pokrojone w nieduże kawałki seler i
marchewkę,cebulę pokrojoną na pół, liść laurowy i ziele angielskie
zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w
paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15-20 minut. Przed końcem
gotowania dodajemy majeranek.Doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny,
przecedzamy. Podajemy z pierożkami.
Farsz: Śliwki moczymy we wrzącej wodzie około 30 minut, następnie
odsączamy i drobno kroimy. Grzyby moczymy,odsączamy,gotujemy i drobno
siekamy. Cebulę
obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy starte na grubych oczkach
pieczarki oraz śliwki,grzyby i dusimy, aż odparuje płyn.
Do zimnego farszu dodajemy jajko,doprawiamy do smaku.
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli,dodajemy olej; całość
zalewamy gorącą wodą. Mieszamy widelcem, aż powstanie klejąca się
masa. Następnie przerzucamy ją na stolnicę i zaczynamy wyrabiać. W
zależności od konsystencji dolewamy jeszcze wody lub dosypujemy mąki.
Ciasto powinno być elastyczne i dobrze wyrobione.Wałkujemy i za pomocą
literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.
Gotujemy w posolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia.