Wigilijny barszcz

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1 kg
  • włoszczyzna

    1 opakowanie
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • woda zimna

    3-4 litry
  • sól i pieprz

    1 miarka do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 kulki
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • ocet 10 %

    2-3 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijny barszcz foto
Włoszczyznę obieramy, myjemy i przekładamy do garnka.
Krok 2 - Wigilijny barszcz foto
Buraczki obieramy, myjemy i dodajemy do włoszczyzny.
Krok 3 - Wigilijny barszcz foto
Warzywa zalewamy zimną wodą i dodajemy czosnek,sól, pieprz, cukier, majeranek.
Krok 4 - Wigilijny barszcz foto
Barszcz gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Przecedzamy.
Krok 5 - Wigilijny barszcz foto
Przecedzony barszcz doprawiamy do smaku octem, sokiem z cytryny,solą i pieprzem.
Krok 6 - Wigilijny barszcz foto
Barszcz można podać z ugotowanymi uszkami.
Marta Ryżek-Kalkowska
Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 15.10.2014 22:48
Basiu to prawda ja również na nie czekam, chociaż mamy październik :)
Barbara13 08.10.2014 23:15
ależ zapachniało świętami :) już nie mogę się doczekać :)
Marta Ryżek-Kalkowska 08.10.2014 22:44
DZIĘKUJĘ :)
IKrakowianka 08.10.2014 21:46
pyszny barszczyk
Marta Ryżek-Kalkowska 08.10.2014 20:30
Dziękuje wam wszystkim :) tak jakoś już tęsknie za świętami :)
noninka77 08.10.2014 20:14
Pyszności :-)
Megg 08.10.2014 19:20
pyszny barszczyk
2milutka 08.10.2014 19:11
Jak Martuś u Ciebie już świątecznie:) Piękne zdjęcie!
ben-ka 08.10.2014 18:32
zapachniało świętami:)
Katarzyna59 08.10.2014 18:20
pyszny barszczyk

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat