Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi

4.4
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi to tradycyjne danie pełne aromatów, które idealnie wpisuje się w świąteczne menu. Z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, kapusta nabiera głębokiego smaku, doskonale komponując się z innymi wigilijnymi potrawami.

Składniki:

kapusta kiszona
1 kg
grzyby suszone
300 g
cebula
1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
8 sztuk
Sklep Prymat
sól
do smaku do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku do smaku
Sklep Prymat
woda
2,5 l

Porada

Kapusta ta doskonale komponuje się również z daniami mięsnymi typu zrazy, kotlety mielone czy popularny schabowy. Żeby zmniejszyć kwaskowatość kapusty można ją przepłukać pod zimną wodą.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi

Kapusta z grzybami leśnymi to klasyczne danie wigilijne, które od pokoleń gości na polskich stołach. Aromaty suszonych grzybów, połączone z kwaśną kapustą i przyprawami, takimi jak liść laurowy i ziele angielskie, tworzą wyjątkową, świąteczną kompozycję smakową. To potrawa, która idealnie wpisuje się w tradycję wigilijnej kolacji, nadając jej ciepły, rodzinny charakter.

Kroki postępowania

1

Grzyby zalewamy 1l wody i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę. Jeśli potrzeba - dolewamy ponownie odrobinę wody.

Krok 1 - Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi foto
2

Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby z całym wywarem i dolewamy ok 1,5 l wody. Dodajemy cebulę, ziele oraz liście laurowe. Kapustę gotujemy ok. 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.

Krok 2 - Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi foto
3
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 3 - Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi foto

Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi to smak tradycji, który wprowadza na stół wyjątkowy, świąteczny klimat. Bogactwo grzybowego aromatu i subtelne przyprawy sprawiają, że jest to danie, które zapada w pamięć na długo. Przygotuj kapustę z grzybami według tego przepisu i delektuj się smakiem świąt!

Inne wigilijne przepisy:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.12.2015 21:44
zapowiada się smacznie
Margo1 05.01.2015 14:51
jedno z moich ulubionych potraw
Bernadeta1 04.01.2015 22:54
bardzo smaczna
Renataj 04.01.2015 11:43
Moje ulubione danie wigilijne.
gosia56 04.01.2015 10:14
pyszna taka kapusta;)
Wafelek2601 04.01.2015 09:45
Bardzo lubię taką kapustę
Franciszek 04.01.2015 09:32
pyszne danie
2milutka 04.01.2015 09:31
pyszna kapucha mniam:)
Konczi 04.01.2015 09:30
Ależ ona apetycznie wygląda .. świetny przepis
jasiek 04.01.2015 00:15
ja jeszcze dodaję groch

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak