Wieprzowina w sosie piwnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    1 kg
  • sól, pieprz

    do smaku
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

  • piwo jasne

    1/2 litra
  • przecier pomidorowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wieprzowinę dokładnie umyć, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do rondla, wlać piwo, dodać obraną i drobno pokrojoną włoszczyznę oraz gęsty przecier pomidorowy. Rondel postawić na ogniu, a gdy piwo zacznie wrzeć - gotować na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem około 1 godziny. Ugotowane, miękkie mięso wyjąć z wywaru, wywar przecedzić przez sito i dodać do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej z małą ilością zimnej wody. Sos zagotować i gdy zgęstnieje dodać sok z cytryny, mielony pieprz i ewentualnie dosolić. Mięso pokroić w porcje, włożyć do sosu, raz tylko krótko zagotować. Potrawa gotowa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
owca441 09.04.2011 20:28
apetyczne mięsko
misia53 09.03.2011 01:44
Wieprzowina się upiła gdy się w piwie zanurzyła , potem nam posmakowała , gdy gosposia ją podała...
teresa18 01.02.2011 17:21
mniam
kuklik 26.11.2010 15:42
z piwem jeszcze nie piekłam ale spróbuję
plocia 21.11.2010 16:19
ale smaczne musi być
iwa643 13.11.2010 07:30
fajne
RenataZ-et 12.11.2010 23:11
Fajne bo z piwkiem :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat