Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina w czerwonym pieprzu i czerwonym winie i karmelizowane buraczki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieprz czerwony 1 łyżeczka
czosnek ząbki 3
sól
majeranek
wino czerwone wytrawne 100 ml
oliwa 3 łyżki
buraczki
buraczki 3
cukier brązowy 3 łyżki
wino czerwone 3-4 łyżki
wieprzowina 400 (łopatka)

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina w czerwonym pieprzu i czerwonym winie i karmelizowane buraczki

Wieprzowinę pokroić w plastry, rozbić mlotkiem, ułożyć w naczyniu obsypać pieprzem czerwonym, orobiną majeranku , skropić oliwą i oblać winem. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
W tym czasie ugotować buraczki, wystudzić i obrać.

Przygotować głęboką patelnię do duszenia, rozgrzać i ułożyć lekko osączone plastry mięsa, Przyrumienić z obu stron, dodać pokrojony w plasterki czosnek, resztę marynaty i podlać winem czerwonym Włoskim Celebro. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min. podlać wodą lub jeszcze odrobiną wina w razie wyparowania płynu. Pod koniec odparować pozostawiając kilka łyżek do polania ziemniaczków.

Buraczki pokroić w plastry lub ozdobnie, Na patelnię wlać wino i wsypać cukier, zagotować i włozyć buraczki, obracać w szybko wytwarzającym się karmelu. Zaraz zdejmować na talerz.

Mięso podawać z ziemniaczkami polanymi sosem i buraczkami

Do potrawy podajemy czerwone wino

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 17.11.2013 21:35
wygląda apetycznie
Pola5 17.11.2013 21:02
Ależ to musi być pyszne. Po przeczytaniu opisu ślinka cieknie :-)))
mic 17.11.2013 20:53
ciekawi mnie smaktej całej kompozycji smakowej:)
Moniasaa 17.11.2013 19:38
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak