Wieprzowina po bałkańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowiny bez kości

    50 dag
  • papryki

    2
  • pomidory

    4
  • papryczka chili

    1
  • cebule

    2
  • ząbek czosnku

  • koncentratu pomidorowego

    2 łyżki
  • olej

  • sól

  • Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat

  • bulion warzywny

    3 szklanki
  • ryż długoziarnisty

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić na płatki lub kostkę, po czym usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać je do mięsa i smażyć razem jeszcze ok. 5 minut. Następnie wlać bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, posypać przyprawą do duszonego mięsa i dusić w ten sposób jakieś 40 minut. Papryki i sparzone, obrane ze skórki pomidory pokroić w grubą kostkę, a papryczkę chili w krążki. Do mięsa dodać tak pokrojone warzywa oraz ryż (wcześniej dokładnie przepłukany) i dusić razem ok. 35 minut, aż do momentu, gdy ryż będzie miękki dzięki wchłonięciu płynu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zoso 07.02.2012 20:37
smaczny obiad
krzyniu1984 14.03.2011 00:43
smaczna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat