Wieprzowina po bałkańsku

Wieprzowina po bałkańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowiny bez kości

    50 dag
  • papryki

    2
  • pomidory

    4
  • papryczka chili

    1
  • cebule

    2
  • ząbek czosnku

  • koncentratu pomidorowego

    2 łyżki
  • olej

  • sól

  • Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat

  • bulion warzywny

    3 szklanki
  • ryż długoziarnisty

    20 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wieprzowina po bałkańsku

Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić na płatki lub kostkę, po czym usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać je do mięsa i smażyć razem jeszcze ok. 5 minut. Następnie wlać bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, posypać przyprawą do duszonego mięsa i dusić w ten sposób jakieś 40 minut. Papryki i sparzone, obrane ze skórki pomidory pokroić w grubą kostkę, a papryczkę chili w krążki. Do mięsa dodać tak pokrojone warzywa oraz ryż (wcześniej dokładnie przepłukany) i dusić razem ok. 35 minut, aż do momentu, gdy ryż będzie miękki dzięki wchłonięciu płynu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Zoso 07.02.2012 20:37
smaczny obiad
krzyniu1984 14.03.2011 00:43
smaczna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat