Wieprzowina duszona z selerem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg mięsa wieprzowego od szynki

    1/2
  • średni seler korzeniowy

    1
  • szkl. rodzynek koryntek (małe i ciemne)

    1/3
  • łyżki śmietany 22%

    3
  • łyżeczki mąki

    1/2
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To potrawa dla amatorów mięsa na słodko...Pewnie nie wszystkim będzie smakować, ale trzeba spróbować aby się przekonać jakie to dobre...

Chudą szynkę kroimy w niewielką kostkę i zrumieniamy na mocno rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju. Rodzynki zalewamy 1 szkl. gorącej wody, zostawiamy pod przykryciem. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Jabłko obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Selera oczyszczamy i razem z jabłkiem ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Razem z cebulą podsmażamy na tej samej patelni co mięso, dolewając 1 łyżkę oleju. Kiedy warzywa nieco się zrumienią wlewamy na patelnię rodzynki z wodą, w której się moczyły i mieszamy aż od dna patelni odkleją się wszystkie przysmażone resztki. Całość przekładamy do mięsa, dolewamy ew. nieco wody, dodajemy lubczyk i dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec rozrabiamy śmietanę z mąką i zaprawiamy sos, dosmaczając jeszcze całość solą i pieprzem. Możemy podawać z kaszą, ryżem albo kluskami. Ja dodałam rodzynki koryntki bo takie miałam, ale można dodać inny gatunek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Neetka90 29.12.2011 16:41
oycha
Neetka90 29.12.2011 16:41
oycha
Misia90 08.08.2011 22:48
fajne
Marysia 08.08.2011 21:04
fajne
Karolina69 08.08.2011 17:41
fajne
pawel6 05.01.2011 12:49
kolejny super przepis... nabieram apetytu
SmacznaPyza 25.12.2010 20:54
mam nadzieję, że by Wam smakowało! :-)
misia53 25.12.2010 20:30
Mnie też by smakowało
Grażyna13 05.12.2010 19:27
Mnie to by smakowało !
madagaskar 07.11.2010 20:07
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat