Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 50 dag
cebula 3 łyżki prażonej
olej 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
woda 400 ml
śmietana 30% 150 ml
mąka pszenna 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, kroimy w większe kawałki. Na palni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso, oprószamy solą i pieprzem
Krok 1 - Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą  foto
2
Mięso podpiekamy do zarumienienia z dwóch stron.
Krok 2 - Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą  foto
3
Następnie dodajemy prażoną cebulkę i podsmażamy minutę.
Krok 3 - Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą  foto
4
Podlewamy wodą,
Krok 4 - Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą  foto
5
przykrywamy i dusimy około 40 minut.
Krok 5 - Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą  foto
6
W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką.
Krok 6 - Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą  foto
7
Do Podduszonego mięsa dodajemy majeranek,
Krok 7 - Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą  foto
8
Następnie zalewamy śmietaną i zagęszczamy zagotowując.
Krok 8 - Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą  foto
9
Podajemy na ciepło.
Krok 9 - Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 03.05.2014 11:52
fajny pomysł z tą prażoną cebulą
fotoviderek 30.04.2014 07:25
Świetne mięsko
Krzysztof15 29.04.2014 20:12
pyszna wieprzowinka
Janina 29.04.2014 19:40
Bardzo lubimy takie mięsko i sos, pyszne jest;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak