Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec z żurawiną i jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 10 łyżek
drożdże 3 dag
mąka pszenna 1/2 kg
cukier 6 łyżek
jajko 1 szt
żurawina suszona 10 dag
cytryna 1 szt
masło 10 dag
herbata 1 szkl
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec z żurawiną i jabłkami

Do miseczki wkładamy żurawinę i zalewamy herbatą. Drożdże rozpuszczamy w trzech łyżkach letniego mleka i mieszamy z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przesianą mąkę pszenną, mieszamy z jajkiem, wyrośniętymi drożdżami, roztopionymi przestudzonym masłem, resztą cukru i mleka, solą oraz sokiem i skórką z cytryny. Ciasto wyrabiamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Ponownie wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy z kominem. Kolejny raz pozostawiamy w ciepłym miejscu przez godzinę. Po tym czasie na cieście układamy osączoną z herbaty żurawinę oraz obrane i pokrojone na kawałki jabłka. Ciasto pieczemy przez 40 minut w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 02.09.2014 09:54
a do tego kubek ciepłego mleka pycha
bhb8 02.09.2014 09:20
lubię takie desery :)
Czyki 02.09.2014 07:40
Oj na takie słodkości to i ja się skuszę :):)
Krystyna32 02.09.2014 07:11
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak