Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec wiedeński

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 15 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
cukier kryształ 15 dag
masło 10 dag
jaja 3 szt
mleko 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
Krem:
mleko 2% 3 szklanki
budyń czekoladowy 1,5 torebki
cukier 1 szklanka
masło 250 g 1 szt
cukier wanilinowy 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec wiedeński

Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka, mleko, sok i skórkę z cytryny, wsypywać stopniowo, cały czas ucierając, przesianą mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i upiec w średnio gorącym piekarniku. Piec ok. 50 minut. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, uważając by się nie przypalił. Zdjąć budyń z ognia i mieszając ostudzić. Masło utrzeć na pianę i nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń. Ostudzone ciasto przekroić na 4 - 5 warstwy i przełożyć kremem. Boki wieńca także posmarować kremem i obsypać migdałami. Wierzch polać dowolną białą polewą i udekorować owocami i rozpuszczoną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 17.03.2013 17:31
pyszna słodycz
Andrzej8 17.03.2013 16:21
smakowity deserek
Katarzyna34 17.03.2013 10:17
wygląda wspaniale
PaniMISIOWA 16.03.2013 20:55
ale cudo!!!
Janina 16.03.2013 19:19
smakowite ;)
SmacznaPyza 16.03.2013 19:00
ale dlaczego wstawiasz skanowane zdjęcie ?
msmors 16.03.2013 18:48
ciekawy deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak