wieniec ryżowy ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    30 dkg
  • gotowane śliwki

  • woda

    3 szklanki
  • utarta skórka z cytryny

  • sól

  • mleko

    1/2 l
  • cukier

    3 dkg
  • masło

    3 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

zagotowuję wodę , dodaję sól, wsypuję ryż ze skórką cytrynowa. Dodaję mleko i cukier i gotuję ryż, aż będzie miękki. Dodaję masło i mieszam. Do formy w kształcie wieńca , opłukanej w wodzie, nakładam ryż. Pozostawiam do ostygnięcia. Obracam talerz i wykładam ryż na talerz. wieniec napełniam gotowanymi śliwkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agaK. 05.09.2012 14:33
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat