Wieniec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dag
  • maeko

    1/2 szklanki
  • cukier

    15 łyżeczek
  • masło

    20 dag
  • jajko

    1 szt
  • białko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

  • migdały

    6 dag
  • rodzynki

    6 dag
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • olejek cytrynowy

  • żółtko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Następni rozwałkować cienko ciasto. Masło roztopić (przeznaczone na nadzienie), polać nim ciasto posypać cukrem, cynamonem, połową posiekanych rodzynek i migdałów. Zwinąć ciasto w rulon włożyć do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać resztą bakalii. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu można polać dowolną polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andrzej10 10.09.2012 10:17
dobre
andrzej10 10.09.2012 10:17
dobre
pioge7 16.05.2012 08:55
mniam
zuzanna_z 13.01.2012 12:07
fajne
Olaa 30.11.2011 09:27
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat