Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    600 g
  • mąka krupczatka

    300 g
  • mąka orkiszowa typ 2000

    100 g
  • płatki owsiane

    2 łyżki
  • ziarna amarantusa

    2 łyżki
  • pistacje

    50 g
  • żurawina suszona

    100 g
  • słonecznik łuskany

    100 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

    1 łyżka
  • miód spadziowy

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    42 g
  • woda letnia

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami foto
Wsypać do miski wszystkie mąki i wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 2 - Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami foto
Dosypać płatki owsiane, amarantus, pistacje, żurawinę i słonecznik, wymieszać.
Krok 3 - Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami foto
Wsypać sól morską jodowaną i ponownie wymieszać.
Krok 4 - Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami foto
Wlać miód spadziowy i ponownie wymieszać.
Krok 5 - Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami foto
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do pozostałych składników, wymieszać.
Krok 6 - Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami foto
Na końcu wlać letnią wodę.
Krok 7 - Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami foto
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 8 - Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami foto
Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze na około 15 minut.
Krok 9 - Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
Krok 10 - Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami foto
Wystudzić na kratce.
Krok 11 - Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami foto
Smacznego !
Renata9
Bardzo dobry chlebek z dodatkiem bakalii i nie tylko. Polecam go na śniadanie z nabiałem lub domowym dżemem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat