WIELKANOCNY ŻUREK Z JAJKIEM,BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała

    700 gram
  • bulion warzywny

    2,5 litra
  • jajko ugotowane na twardo

    6 szt
  • Chrzan śmietankowy Smak

    3 łyżki
  • zakwas żytni

    1/2 litra
  • śmietanka kremowa

    125 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    6 szt
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bulion warzywny zagotować z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu.Do bulionu włożyć białą kiełbasę parzyć na małym ogniu przez 25 minut.Wyjąć kiełbasę z wywaru zdjąć z niej skórę(jeżeli ktoś jada białą ze skórą można nie zdejmować) i pokroić w plastry.Tak przygotowaną kiełbasę włożyć ponownie do gotującego się wywaru,dodać zakwas żytni i poczekać aż całość się zagotuje.Teraz dodać chrzan,roztarty w dłoniach tymianek i majeranek oraz wlać słodką kremową śmietankę i gotować wszystko przez 5 minut na końcu doprawić całość solą do smaku.Gotowy żurek przelać na talerze,ułożyć na nim ugotowane jajka pokrojone na ćwiartki.
Grazyna0211
Ilość dodawanego zakwasu żytniego możemy zmniejszyć lub zwiększyć,zależnie od upodobań czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 26.04.2014 16:52
talki żurek to ja lubię :)
Kejti 25.04.2014 20:58
Wspaniały żurek :-)
adelajda 25.04.2014 16:36
smaczny żurek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat