Wielkanocny żurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar z jarzyn

    2 szklanka
  • wywar np z pieczonej szynki

    2 szklanka
  • zakwas na żur

    2 szklanka
  • czosnek

    2 ząbki
  • biała kiełbasa

    3 sztuki
  • jajko ugotowane na twardo

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oba wywary łączymy w duzym garnku, dodajemy rozgnieciony czosnek, łyżke majeranku, białą kiełbasę, doprowadzamy do wrzenia i na koniec mieszając, dodajemy żur. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy z ognia, dodajemy dwie, trzy łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i jeszcze kilka minut gotujemy.
Do każdego talerza wkładamy kilka grubych plasterków kiełbasy, połówkę jaja i zalewamy żurkiem. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iknkirke 01.05.2012 11:34
mniam
rakow2 19.06.2011 17:19
uwielbiam żurek swojski
Kate131 08.08.2010 09:24
oj juz dawno zurku nie jadłam
agata1722 07.07.2010 11:52
żurek coś co lobię pycha
Klaudia007 07.07.2010 11:42
Ja uwielbiam żurek z grzybkami. Ale z kiełbaską tez pychotka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat