Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny żurek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar z jarzyn 2 szklanka
wywar np z pieczonej szynki 2 szklanka
zakwas na żur 2 szklanka
czosnek 2 ząbki
biała kiełbasa 3 sztuki
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny żurek

Oba wywary łączymy w duzym garnku, dodajemy rozgnieciony czosnek, łyżke majeranku, białą kiełbasę, doprowadzamy do wrzenia i na koniec mieszając, dodajemy żur. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy z ognia, dodajemy dwie, trzy łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i jeszcze kilka minut gotujemy.
Do każdego talerza wkładamy kilka grubych plasterków kiełbasy, połówkę jaja i zalewamy żurkiem. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 01.05.2012 11:34
mniam
rakow2
rakow2 19.06.2011 17:19
uwielbiam żurek swojski
Kate131 08.08.2010 09:24
oj juz dawno zurku nie jadłam
agata1722
agata1722 07.07.2010 11:52
żurek coś co lobię pycha
Klaudia007 07.07.2010 11:42
Ja uwielbiam żurek z grzybkami. Ale z kiełbaską tez pychotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak