Wielkanocny tygrysek

Wielkanocny tygrysek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser na sernik

    1,3 kg
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1 czubata szklanka
  • mleko

    3/4 szklanki
  • kasza manna

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mąka

    3 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • żółtka

    4 sztuki
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystko wymieszać siekając nożem. Dodać żółtka, zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki.
Gdyby ciasto było zbyt suche można w trakcie zagniatania dodać śmietanę.

Do miski wybić jajka dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Dodać ser, mleko, dowolny aromat i kaszę mannę. Wszystko zmiksować i podzielić na połowy.

Do jednej części dodać budyń jasny np waniliowy a do drugiej czekoladowy. Wymieszać każdą część osobno. Żeby czekoladowa część sera była bardziej wyrazista można dodać trochę kakao.

Dużą blaszkę natłuścić i rozkruszyć palcami na nią 2/3 ciasta.

Wylać najpierw jedną masę serową, a potem drugą.
Widelcem fantazyjnie zmieszać obie masy.
Sernik będzie w prążki.

Na wierzch masy serowej rozkruszyć pozostałe ciasto.

Piec ok 60 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat