Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny sernik
Przygotować masę serową: żółtka oddzielić od białek, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg, budyń i obsypane mąką rodzynki. Białka ubić, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę ( średnica 22 cm.) nasmarować tłuszczem. Ciasto z lodówki wyłożyć równomiernie na dno tortownicy i ponakłuwać widelcem. Masę serową przełożyć na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Sernik piec 1 godz. w temperaturze 180*C.
Następnego dnia przygotowujemy polewę. Sernik musi mieć temperaturę pokojową, ponieważ polewa przy nakładaniu na zbyt zimny sernik będzie nam szybko tężeć i obsypanie boków będzie kłopotliwe.
Przygotować czekoladę do obsypania sernika - ½ czekolady ciemnej i białej siekamy w drobną kostkę.
Polewa: Masło rozpuszczamy w rondlu i do ciepłego masła dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą dekorujemy górę i boki sernika. Boki obsypujemy obficie posiekaną ciemną i białą czekoladą a górę sernika dekorujemy dowolnie.