Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 320 g
cukier puder 130 g
masło miękkie 120 g
jajko 2 szt.
Kurkuma mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy kilka kropel
kakao 1/3 łyżeczki
białko do smarowania
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem

Kroki postępowania

1
Dzisiaj zapraszam na wielkanocne ciasteczka - zajączki otulone kokosowym futerkiem. Ciasteczka ucieszą nasze podniebienie, ale także pięknie udekorują świąteczny stół. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem do momentu wytworzenia jednolitej masy.
Krok 1 - Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem foto
2
Do utartej masy dodajemy 2 jajka i ponownie ucieramy dla właściwego połączenia, a następnie dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, kurkumę i proszek do pieczenia.
Krok 2 - Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem foto
3
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Niewielką część ciasta łączymy z kakao, które później wykorzystamy do zrobienia zajączkowych oczek. Oba ciasta wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
Krok 3 - Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem foto
4
Po tym czasie rozwałkowujemy żółte ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształty za pomocą foremki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a z kakaowego ciasta robimy małe oczka.
Krok 4 - Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem foto
5
Białko mieszamy z płaską łyżeczką cukru pudru i smarujemy nim ciasteczka omijając okolice pyszczków. Części posmarowane białkiem posypujemy wiórkami kokosowymi.

* Nie przejmujmy się, jeśli nasypiemy ich za dużo lub nasypiemy je poza ciasteczka. Po upieczeniu, nadmiar kokosu można zsypać.
Krok 5 - Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem foto
6
Po udekorowaniu wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut i pieczemy do lekkiego zarumienienia wiórek.

Gotowe ciasteczka studzimy, a następnie zsypujemy nadmiar wiórek kokosowych.

Po całkowitym wystudzeniu przechowujemy je w metalowej puszce.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 25.03.2016 08:38
Śliczne zajączki ze ślicznym futerkiem :)
Edith85 24.03.2016 20:07
słodziutkie :-)
marzut 24.03.2016 16:19
Ladnie wygladaja
iziona 24.03.2016 13:17
Urocze :)
Mniam 24.03.2016 10:49
Śliczne ciasteczka :)
Wacław 24.03.2016 10:37
chętnie bym je schrupał ;-)
Grazyna0211 24.03.2016 09:04
fajne ciasteczka
wyattearp 24.03.2016 08:01
super zajączki
Czyki 24.03.2016 07:49
Cudowne i takie świąteczne :):)
Maridka19 24.03.2016 06:05
Fajne te zajączki :)
norweska20 23.03.2016 22:06
super pomysł i wykonanie
ilka01 23.03.2016 21:46
przepiękne ;)
ben-ka 23.03.2016 21:32
urocze:) ozdoba stołu już jest.
anka1988 23.03.2016 21:28
cudne zajączki!!
IKrakowianka 23.03.2016 21:01
śliczne ciasteczka
IKrakowianka 23.03.2016 20:58
śliczne ciasteczka
gosia56 23.03.2016 20:15
super ciasteczka ja upiekłam dzisiaj ciasteczka kurczaki ;)
mikrusiak 23.03.2016 18:57
ale ładniutkie :) super :)
joannaa24 23.03.2016 18:57
Świetne ciasteczka, super wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak