Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka z czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj polecam babkę z kawałkami czekolady, z lukrem oraz owocami kandyzowanymi. Babka prosta, szybka w przygotowaniu, delikatna, wilgotna , a przede wszystkim bardzo smaczna. Babkę polecam na wielkanocny stół i nie tylko.

Składniki:

Potrzebne składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
jajko 2 szt.
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mleko 1.5 szklanki
olej rzepakowy 80 ml
czekolada deserowa 100 g
lukier biały 150 ml
owoce kandyzowane 1 opakowanie

Porada

Mąka - niecałe 1,5 szklanki. Czekolada może być mleczna.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka z czekoladą

Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać razem.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać mleko, olej, dodać suche składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę.

Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułą tartą foremki na babkę.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąc z foremki, polać lukrem i udekorować mieszanką owoców kandyzowanych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:31
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak