Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i nutką cytryny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • drożdże

    5 dkg
  • żółtka

    6 sztuka
  • jajo

    1 sztuki
  • sól

    do smaku
  • mleko

    1 szkl
  • cukier drobny

    1/2 szkl.
  • masło

    125 g
  • rodzynki

    15 dkg
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i nutką cytryny foto
Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn czyli pokruszyć drożdże, wsypac łyżkę cukru, 4 5 łyżek letniego mleka i łyżkę mąki).
Krok 2 - Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i nutką cytryny foto
Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Krok 3 - Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i nutką cytryny foto
Po tym czasie ciasto wyjąc, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i wysypać kaszą manną lub mąką krupczatką. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy (u mnie wyszły dwie babki: jedna jak na zdjęciu, druga mniejsza). Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Krok 4 - Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i nutką cytryny foto
Piec w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u mnie 30 minut, ale bywa też dłużej). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.

Można również polać lukrem: 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 01.11.2014 22:02
Fantastycznab abeczka
Anonimowy 03.04.2013 19:31
Urodziwa baba:)
babajaga1969 25.03.2013 12:58
smaczna i ładna baba
-Natka- 24.03.2013 22:46
Pięknie wyrosła i apetycznie wygląda! Zjadłabym kawałek takiej babeczki.
mufinka79 24.03.2013 18:46
Bardzo lubię babę drożdżową. Do tego szklanka zimnego mleka i jestem w niebie :)
2milutka 24.03.2013 15:07
fajna prosta babeczka:)
Janina 24.03.2013 14:34
Bardzo fajna babka
Gary Michy 24.03.2013 14:24
Super babka wielkanocna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat