Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i nutką cytryny

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 5 dkg
żółtko jajek 6 sztuka
jajko 1 sztuki
sól do smaku
mleko 1 szkl
cukier drobny 1/2 szkl.
masło 125 g
rodzynki 15 dkg
skórka z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i nutką cytryny

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn czyli pokruszyć drożdże, wsypac łyżkę cukru, 4 5 łyżek letniego mleka i łyżkę mąki).
Krok 1 - Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i nutką cytryny foto
2
Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Krok 2 - Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i nutką cytryny foto
3
Po tym czasie ciasto wyjąc, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i wysypać kaszą manną lub mąką krupczatką. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy (u mnie wyszły dwie babki: jedna jak na zdjęciu, druga mniejsza). Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Krok 3 - Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i nutką cytryny foto
4
Piec w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u mnie 30 minut, ale bywa też dłużej). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.

Można również polać lukrem: 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.
Krok 4 - Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i nutką cytryny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.11.2014 22:02
Fantastycznab abeczka
03.04.2013 19:31
Urodziwa baba:)
babajaga1969 25.03.2013 12:58
smaczna i ładna baba
-Natka- 24.03.2013 22:46
Pięknie wyrosła i apetycznie wygląda! Zjadłabym kawałek takiej babeczki.
mufinka79 24.03.2013 18:46
Bardzo lubię babę drożdżową. Do tego szklanka zimnego mleka i jestem w niebie :)
2milutka 24.03.2013 15:07
fajna prosta babeczka:)
Janina 24.03.2013 14:34
Bardzo fajna babka
Gary Michy 24.03.2013 14:24
Super babka wielkanocna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak