Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Tradycyjna babka z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową
Przygotowujemy rozczyn: kruszymy drożdże i rozcieramy je z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotowujemy resztę mleka i wrzącym mlekiem zalewamy 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozcieramy tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodajemy (do tej masy) po łyżce do rozczynu, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Rozpuszczamy masło.
Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem mieszamy, powoli dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodajemy aromat, rodzynki, startą skórkę oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną. Wykładamy do formy napełniamy - do połowy wysokości i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy około 40-50 minut z termo obiegiem i dolnym piecem w tem. 180°C.
Przygotowanie lukru:
Cukier i sok z cytryn wlewamy do rondelka, podgrzewamy ciągle mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.
Ostygniętą babę polewamy lukrem i posypujemy drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.