Wielkanoc: Tradycyjna babka z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową

Wielkanoc: Tradycyjna babka z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło

    150 g
  • cukier

    8 łyżek
  • żółtka

    5 szt
  • drożdże

    100 g
  • mleko

    1,5 szklanki
  • tłuszcz do formy

  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • migdały mielone

    1/2 szklanki
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżka
  • lukier

  • cytryny

    4 szt
  • cukier puder

    8 łyżek
  • skórka pomarańczowa

    1/2 szklanki
  • aromat rumowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn: kruszymy drożdże i rozcieramy je z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotowujemy resztę mleka i wrzącym mlekiem zalewamy 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozcieramy tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodajemy (do tej masy) po łyżce do rozczynu, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Rozpuszczamy masło.
Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem mieszamy , powoli dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodajemy aromat ,rodzynki, startą skórkę oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną. Wykładamy do formy napełniamy - do połowy wysokości i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy około 40-50 minut z termo obiegiem i dolnym piecem w tem. 180°C.

Przygotowanie lukru:
Cukier i sok z cytryn wlewamy do rondelka, podgrzewamy ciągle mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.
Ostygniętą babę polewamy lukrem i posypujemy drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

01.03.2016 11:56
Wkrotce wyprobuje przepis!

ttrytka

21.06.2015 22:50
wart wypróbowania

Klausia

31.03.2014 11:03
jaka ładna wysoka :)

miroslawa

31.03.2013 14:12
cudna baba Panie Robercie, aż by się zjadło

caralajna

30.03.2013 22:55
od razu widać rękę mistrza :)

Pusia

30.03.2013 20:14
świetna babka

Natalia6

30.03.2013 18:58
o jaa:) jest rewelacyjna !

Marta1986

30.03.2013 15:04
pysznoości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat