Przepis i sposób przygotowania na: Wiejska zupa ziemniaczana
Obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki zalewam woda, ponad poziom (robimy zupę, nie może być za mało wody :P)..gotuję (dodaję łyżkę soli).
Wszystkie warzywa oraz kiełbasę, kroje w ćwiartki.
W czasie gdy ziemniaczki zaczynają się gotować, podsmażam pokrojona w kostkę kiełbaskę (bez dodatkowego tłuszczu. Polecam tez kiełbasę, która jest aromatyczna!).
Potem dodaje cebule..chwilę smażę razem.
Następnie na patelnie dodaje pietruszkę i marchewkę aż zmiękną.
Gdy warzywa delikatnie zmiękną na patelni, wyłączamy gaz i dodajemy wyciśnięty czosnek (można pokrojony, ale według mnie wyciśnięty lepiej się połączy z resztą). Mieszamy, aby wszystko ładnie się połączyło.
Podsmażoną zawartość patelni dodajemy do gotujących się ziemniaków i gotujemy, aż zmiękną wszystkie warzywa.
Dodajemy kostkę rosołową (lub alternatywę bulion).
Sekretem całości jest dosyć spora ilość pieprzu, ale nie każdy może i chce. Dlatego doprawić według uznania (+ewentualnie sól jeśli jest nie wystarczająco słona)
na koniec mieszamy śmietanę z mąką i mlekiem i łączymy z zupką (można pominąć ten dodatek). Ja robię zawsze bez tego etapu, a zupa i tak jest pyszna.
Smacznego :)