WIEJSKA TARTA ZIEMNIACZANA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 gram
  • cebula biała

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1/12 szt.
  • kiełbasa śląska

    1 pętko
  • sól

    1 i 1/2 łyżeczki
  • jaja

    2 szt.
  • mąka

    5 łyżek
  • olej

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze części i umieścić wraz z obraną białą cebulą w malakserze o ostrych nożach. Miksować aż powstanie puszysta masa. Dodać jaja, sól. Miksować 2 min. Następnie wsypać mąkę i znowu chwilę miksować. Formę do tarty wysmarować olejem. Wylać masę ziemniaczaną.
2.
Kiełbasę pokroić w cienkie plastry i umieścić na masie ziemniaczanej. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka. Następnie wyłożyć na masę ziemniaczaną. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 50 min. Sprawdzać patyczkiem.
paulette17
Placek lepiej będzie smakował jeśli dodamy boczku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 08.11.2016 10:57
wygląda obłędnie
ben-ka 03.10.2016 09:15
Bardzo apetycznie wygląda.
foczka-ks 29.05.2015 23:18
ładnie poadano
wwwiolka 28.05.2015 23:36
Bardzo fajny przepis.
sylwia_sl 28.05.2015 23:10
prezentuje się bardzo smakowicie
halina17 28.05.2015 21:13
Dobre danie.
Gracer 28.05.2015 20:37
apetyczna tarta
gosia1988 28.05.2015 18:26
ale smakowicie wygląda
cukiereczek 28.05.2015 18:23
ależ apetyczna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat