Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejska tarta ziemniaczana

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bardzo sycąca tarta z ziemniakami w wiejskim stylu, z dodatkiem cebuli i kiełbasy. Pyszna i prosta do zrobienia!

Składniki:

ziemniaki 500 gramów
cebula biała 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
kiełbasa śląska 1 pętko
sól 1.5 łyżeczki
jaja 2 sztuki
mąka 5 łyżek
olej 0.5 łyżeczki

Porada

Placek lepiej będzie smakował jeśli dodamy boczku.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejska tarta ziemniaczana

1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze części i umieścić wraz z obraną białą cebulą w malakserze o ostrych nożach. Miksować aż powstanie puszysta masa. Dodać jaja, sól. Miksować 2 min. Następnie wsypać mąkę i znowu chwilę miksować. Formę do tarty wysmarować olejem. Wylać masę ziemniaczaną.


2. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry i umieścić na masie ziemniaczanej. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka. Następnie wyłożyć na masę ziemniaczaną. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 min. Sprawdzać patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 08.11.2016 10:57
wygląda obłędnie
ben-ka 03.10.2016 09:15
Bardzo apetycznie wygląda.
foczka-ks 29.05.2015 23:18
ładnie poadano
wwwiolka 28.05.2015 23:36
Bardzo fajny przepis.
sylwia_sl 28.05.2015 23:10
prezentuje się bardzo smakowicie
halina17 28.05.2015 21:13
Dobre danie.
Gracer 28.05.2015 20:37
apetyczna tarta
gosia1988 28.05.2015 18:26
ale smakowicie wygląda
cukiereczek 28.05.2015 18:23
ależ apetyczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak