Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wiejska

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 8 kg
słonina 2 kg
pierś z indyka 4 kg
pieprz 30 dag
sól 15g na kg mięsa
osłonki do mięsa
czosnek 1 1/3 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 paczki
karkówka 2 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: wiejska

Dodatkowo osłonki wieprzowo- rozmiar np 32.

Sposób przygotowania:
1) mięsa płuczemy
2) mielimy przez maszynkę wraz ze słoniną, mieszamy
3) dodajemy sól i pieprz,zioła, odstawiamy na dobę
4) dodajemy czosnek, obrany, drobniutko pokrojony
5)dodajemy jajko
6)Osłonki kolejno zakładamy na maszynkę ze specjalną wkładką na nią, osłonka z jednej strony jest zawiązana (wczesniej osłonki płuczemy, nie powinny byc grube)
7)robimy tzw. pęta co ok 25 cm zakręcamy tworząc nowe
8)nie dopuszczamy do tworzenia się pustych przestrzeni , pęta kiełbasy o odcinkach 25cm przekładamy przez laski.


Wędzenie:
1)kiełbasę wiejską wędzimy w Wędzarni, początkowo w rzadkim dymie i temperaturze 55C przez 30 minut
2) nast. w dymie gęstym przez 60 minut.
3)Pieczemy w rzadkim dymie przez 30 minut, aż osiągniemy brązową barwę.
Ogólnie wędzenie trwa kilka godzić .
Można wziąć kawałek na spróbowanie.

Kiełbasa po wychłodzeniu do temperatury 18C na przekroju będzie różowa, jeśli użyjemy zwykłej soli; kiełbasa powinna mieć charakterystyczne oko na przekroju (szarą plamkę)



Drewno do wędzenia: np olcha, buk, jesion, owocowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.02.2014 13:01
wygląda na bardzo smaczną :)
Aannkaa82 10.04.2013 21:56
No i przepis wyglądał bardzo fajnie dopóki nie doszłam do wędzenia :). Nie mam wędzarni, mam za to focha ze nie mogę sobie zrobić takiej pysznej kiełbaski. :)
msmors 07.04.2013 22:28
bardzo dobra
antka91 07.04.2013 14:21
domowa kiełbasa nie ma co się równać w ogóle z tymi sklepowymi, smak niepowtarzalny, smak mojego dzieciństwa, szkoda że teraz nie mam okazji jej jeść częściej
Janina 07.04.2013 14:06
Bardzo smaczne bo swojskie
adelajda 07.04.2013 13:20
wow ależ smaczna musi być !
Marta11 07.04.2013 13:13
samo miesko:)
bogusia19 07.04.2013 13:12
warto wypróbować
dodi 07.04.2013 12:54
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak