Przepis i sposób przygotowania na: wiejska
Sposób przygotowania:
1) mięsa płuczemy
2) mielimy przez maszynkę wraz ze słoniną, mieszamy
3) dodajemy sól i pieprz,zioła, odstawiamy na dobę
4) dodajemy czosnek, obrany, drobniutko pokrojony
5)dodajemy jajko
6)Osłonki kolejno zakładamy na maszynkę ze specjalną wkładką na nią, osłonka z jednej strony jest zawiązana (wczesniej osłonki płuczemy, nie powinny byc grube)
7)robimy tzw. pęta co ok 25 cm zakręcamy tworząc nowe
8)nie dopuszczamy do tworzenia się pustych przestrzeni , pęta kiełbasy o odcinkach 25cm przekładamy przez laski.
Wędzenie:
1)kiełbasę wiejską wędzimy w Wędzarni, początkowo w rzadkim dymie i temperaturze 55C przez 30 minut
2) nast. w dymie gęstym przez 60 minut.
3)Pieczemy w rzadkim dymie przez 30 minut, aż osiągniemy brązową barwę.
Ogólnie wędzenie trwa kilka godzić .
Można wziąć kawałek na spróbowanie.
Kiełbasa po wychłodzeniu do temperatury 18C na przekroju będzie różowa, jeśli użyjemy zwykłej soli; kiełbasa powinna mieć charakterystyczne oko na przekroju (szarą plamkę)
Drewno do wędzenia: np olcha, buk, jesion, owocowe