Wiedeńskie oponki

Wiedeńskie oponki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    12 dag
  • mąka

    30 dag
  • sóldo smaku

  • woda

    400 ml
  • jajko

    8 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wiedeńskie oponki

1. Zagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp mąkę, energicznie mieszaj drewniana łyzką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudź. Ciasto miksuj, dodając jajka.
2. Pergamin potnij na kwadraty 8x8cm. Ciastem napełnij szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskaj kółka na kawałki pergaminu. Wkładaj na rozgrzany olej tak, by ciasto było pod pergaminem. Zdejmij go, gdy oponki zaczną od niego odchodzić. Oponki usmaż na złoto. Osącz, polukruj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Krystyna32 14.12.2013 18:11
bardzo lubię
Bernadeta1 15.05.2013 00:37
bardzo kusząco wyszły
mela25 03.02.2013 17:48
wyszły przepyszne
Norgiusz 23.05.2012 07:28
pyszne
tomek18 27.07.2011 19:16
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat