Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiedeńskie oponki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 12 dag
mąka 30 dag
sóldo smaku
woda 400 ml
jajko 8 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wiedeńskie oponki

1. Zagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp mąkę, energicznie mieszaj drewniana łyzką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudź. Ciasto miksuj, dodając jajka.
2. Pergamin potnij na kwadraty 8x8cm. Ciastem napełnij szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskaj kółka na kawałki pergaminu. Wkładaj na rozgrzany olej tak, by ciasto było pod pergaminem. Zdejmij go, gdy oponki zaczną od niego odchodzić. Oponki usmaż na złoto. Osącz, polukruj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 14.12.2013 18:11
bardzo lubię
Bernadeta1 15.05.2013 00:37
bardzo kusząco wyszły
mela25 03.02.2013 17:48
wyszły przepyszne
Norgiusz 23.05.2012 07:28
pyszne
tomek18 27.07.2011 19:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak