Wiedeńskie oponki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    12 dag
  • mąka

    30 dag
  • sóldo smaku

  • woda

    400 ml
  • jajka

    8 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp mąkę, energicznie mieszaj drewniana łyzką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudź. Ciasto miksuj, dodając jajka.
2. Pergamin potnij na kwadraty 8x8cm. Ciastem napełnij szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskaj kółka na kawałki pergaminu. Wkładaj na rozgrzany olej tak, by ciasto było pod pergaminem. Zdejmij go, gdy oponki zaczną od niego odchodzić. Oponki usmaż na złoto. Osącz, polukruj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 14.12.2013 18:11
bardzo lubię
Bernadeta1 15.05.2013 00:37
bardzo kusząco wyszły
mela25 03.02.2013 17:48
wyszły przepyszne
Norgiusz 23.05.2012 07:28
pyszne
tomek18 27.07.2011 19:16
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat