Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 400 gram
cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
mąka tortowa 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
masło klarowane 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
bulion drobiowy 2 litry
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
wędzony boczek 100 (surowy)
grzyby suszone 8 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
natka pietruszki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami

Opłukane grzyby, zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na godzinę. Następnie gotuję w wodzie w której się moczyły. Grzyby mają być ugotowane, ale nie rozgotowane. Odstawiam do przestygnięcia.

W garnku rozgrzewam masło klarowane i olej, dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę, aż będzie lekko złota. Dodaję pokrojoną w marchewkę, seler, pietruszkę i boczek, smażę przez chwilę. Następnie dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę smażę.
Wlewam powoli zimny bulion, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.

Wkładam do garnka z zupą liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję , aż będą miękkie.

Ugotowane grzyby kroję na mniejsze kawałki i razem z wywarem przekładam do zupy u jeszcze przez chwilę gotuję na wolnym ogniu.
Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

*przepis z książki Roberta Makłowicza „Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku”. W oryginalnym przepisie zupa była doprawiona 4 łyżkami kwaśnej śmietany i 2 łyżkami octu jabłkowego, ja z tego zrezygnowałam.
*jeśli zupa jest zbyt gęsta, to należy dolać więcej bulionu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 15.02.2014 17:48
pyszna i aromatyczna :)
caralajna 20.01.2014 19:29
musi być przepyszna, już wyobrażam sobie aromat grzybów i przypraw
barbara11561 19.01.2014 22:19
szkoda że zdjęcia nie oddają smaku i zapachu-pysznie wygląda ta zupka:)
ben-ka 18.01.2014 23:16
Smaczna ta zupka musiała być.
Wacław 11.01.2014 11:22
bez watpienia zupa jest pyszna !
anemon 10.01.2014 07:50
Niestety na zdjęciu tego nie widać, ale zupa jest niezwykle smaczna.
alaaa 09.01.2014 18:28
pożywna i na pewno pyszna
IZABELA29 09.01.2014 10:41
musi byc pyszna
anemon 08.01.2014 17:51
Bardzo Wam dziękuję i polecam.
Barbara13 08.01.2014 17:14
Lubię takie zupki :)
sanielcia 08.01.2014 15:33
apetycznie wygląda
sasanka 08.01.2014 15:16
Pięknie się prezentuje, idealny pomysł na mroźną zimę :)
Konczi 08.01.2014 15:08
wygląda świetnie, tak pewnie też smakuje
norweska20 08.01.2014 15:01
taką zupkę to ja lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak