Wężymord, czyli skorzonera na obiad

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skorzonera

    1/2 kg
  • kasza gryczana

    1 woreczek
  • schab bez kości

    1/2 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • sól

  • pieprz

  • surówka

    5 łyżek
  • oliwa

  • Kwas cytrynowy Prymat

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab kroimy na plastry i marynujemy w oliwie, soli z dodatkiem pieprzu, estragonu, majeranku, czosnku i posiekanej cebuli. Odstawiamy na noc. Skorzonerę obieramy, następnie wkładamy ja do miski z woda z dodatkiem kwasku cytrynowego żeby nam nie ściemniała. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości około 30 minut. Schab smażę na patelni i podaje ze skorzonerą polaną cebulką albo bułka tarta, kaszą gryczaną i surówką

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ekomama 01.07.2014 00:28
świeżą skorzonerę można zamówić na ekologicznytarg.pl Moja rodzina ją uwielbia.
gosia56 25.09.2013 08:39
super danie
Alex_M 01.05.2013 13:31
nigdy nie jadlam, ale jak znajde to wyprobuje :)
Anna152 15.03.2013 18:34
na pewno smaczne
Beata23 22.01.2013 14:58
ciekawe danie
EmciaPichci 19.01.2013 18:58
ulala brzmi ciekawie!
Dorota37 14.01.2013 07:49
Nie znałam takiej nazwy Wężymord, a skorzonery dawno nie jadłam
mysza75 08.01.2013 12:27
Jak macie możliwość to siejcie dziewczyny jest bardzo dobra. Moja mam mówi że nawet lepsza od szparagów. Nie ma łyka, i jest bardzo zdrowa :-)
kasienka23 07.01.2013 19:19
w tym roku pierwszy raz o niej słyszałam, z pewnością zasieję na wiosnę
ziutula 07.01.2013 13:37
rzadko ja można u nas dostać a taka jest smaczna i zdrowa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat