Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

węgierski kociołek na ostro

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
marchew 2 sztuki większe
cebula 2 sztuki
ziemniaki 5 sztuk
papryka czerwona 2 sztuki
pomidory 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
olej 7 łyżek
por 2 sztuki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
kiełbasa wiejska 80 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyzeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: węgierski kociołek na ostro

Kroki postępowania

1
pora płuczemy i kroimy, podobnie postępujemy z cebulą, którą wcześniej obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 1 - węgierski kociołek na ostro foto
2
marchewkę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w garnku dodając pora, cebulę, marchewkę. Dodajemy zioła prowansalskie.
Krok 2 - węgierski kociołek na ostro foto
3
dodajemy pozostałe przyprawy takie jak: papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz,curry , majeranek.
Krok 3 - węgierski kociołek na ostro foto
4
Kapustę siekamy drobniej. Dodajemy do garnka. Dodajemy ziele oraz liście laurowe. Dodajemy 5 szkanek wody. Mieszamy i dusimy ok 40 minut.
Krok 4 - węgierski kociołek na ostro foto
5
Po tym okresie dodajemy porkojone w kostkę papryki oraz obrane, opłukane i pokrojone w grubsza kostkę ziemniaki. Dusimy jeszcze ok 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (wcześniej sparzone, zdjęta skórka) i kiełbasę wiejską domowej roboty pokrojoną w kostkę. Mieszamy. Pozostawiamy na ogniu ok 10 minut i gotowe.

Kociołek jest ostry, ale super rozgrzewa.


Ps. Pod tym linkiem przepis na domowę kiełbasę wiejską, którą wykorzystałam do kociołka. http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271340/
Krok 5 - węgierski kociołek na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 06.04.2013 10:33
pyszny musi byc !
Mysiunia 18.02.2013 18:29
Dziękuję za zgłoszenie - przepis został przyjęty do konkursu
Boska_Agatka 18.02.2013 17:55
mniam mniam
Krzysztof15 18.02.2013 15:49
lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak