Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
zapiekanka:
-
soczewica zielona
40 dag -
przecier pomidorowy
1 szklanka -
marchewka
2 sztuki -
selera naciowego
2 sztuki -
cebula
1 sztuka -
tymianek
1 szczypta -
rozmaryn
1 szczypta -
czosnek
2 ząbki -
sól i pieprz
1 szczypta -
olej
5 łyżek
ziemniaczane pure :
-
ziemniak
5 sztuk -
mleko sojowe
80 mililitrów -
masło roślinne
3 łyżki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta -
rozmaryn
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony XXL
1 szczypta
Sposób przygotowania
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, tak aby się nie rozpadała. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać marchew, seler i smażyć przez 10-15 min. co jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty.
Przepis znaleziony na stronie: www.jadlonomia.com
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się