Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1 i 1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • mak

    suchy 2 łyżki
  • cytryna

    1/2 średniej
  • woda

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • cukier puder

    do oprószenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem foto
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, mak i drobno startą skórkę z 1/2 cytryny. Mieszamy.
Krok 2 - Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem foto
Do wody dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, wlewamy do mąki i dodajemy olej. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.
Krok 3 - Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem foto
Ciastem wypełniamy do 3/4 wysokości papilotki umieszczone w formie do muffinek. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 22.06.2017 09:03
smacznie wyglądają
Krystyna32 22.06.2017 08:00
bardzo apetyczne
MagdalenaIC 22.06.2017 00:49
Pysznie :)
jagoda5913 22.06.2017 00:26
fajnie wyglądają
bertpvd 21.06.2017 23:29
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat