Wegański Kopiec Kreta

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 1.2 szkl.
  • cukier

    1/2 szkl.
  • proszek do pieczenia Bio

    4 łyżeczki
  • karob

    2 łyżki
  • mleko roślinne w proszku

    2 łyżki
  • woda

    1 szkl.
  • margaryna

    60 g
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • margaryna do kremu

    150 g
  • budyń bananowy

    2 opakowania
  • mleko roślinne w proszku

    2 łyżki
  • woda

    1/2 l
  • banan

    3-4 szt
  • soda oczyszczona

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wegański Kopiec Kreta foto
Roztopić margarynę. Wymieszać w misce mąkę, cukier, karob, proszek, sodę, mleko w proszku. Dodać wodę i roztopioną margarynę oraz ekstrakt z wanilii. Mieszać mikserem ok 2 minut. Wylać do tortownicy (ok 18-20 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. ok 25-30 minut(do suchego patyczka). Wystudzić.
Gdy ciasto dobrze wystygnie wykruszamy środek zostawiając wyższe brzegi, dobrze sprawdza się tu zwykła łyżka.
Krok 2 - Wegański Kopiec Kreta foto
Banany obrać ze skórki, przekroić na pół i wyłożyć na spód ciasta.
Krok 3 - Wegański Kopiec Kreta foto
Ugotować budynie w połowie ilości zastępując mleko wodą i mlekiem roślinnym w proszku(gdy woda się gotuje wsypuję mleko np. ryżowe bo wtedy bez problemu można je rozmieszać a następnie wlewam rozmieszany w odrobinie wody proszek budyniowy). Wystudzić. Margarynę utrzeć w mikserze, następnie dodawać po łyżce budyń a na końcu ok 1-2 rozgniecione dobrze banany -trzeba uważać gdyż banany rozrzedzają masę a musi oba być dość sztywna aby utrzymał się nasz kopiec. Gotowy krem wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto, formując kopiec.
Krok 4 - Wegański Kopiec Kreta foto
Na uformowany z kremu kopiec wysypujemy(dociskając leciutko do masy)przygotowaną w pierwszym kroku kruszonkę z naszego ciasta. Wstawić na ok 1 godzinę do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
parysek10 29.01.2016 21:56
Fajny, ja też taki robię tylko z tofu i płatkami ryżowymi.
Mysiunia 05.12.2012 08:56
Bardzo dobrze, że są też takie przepisy! :) Na pewno nie jeden weganin się ucieszy z tego przepisu :)
pacpaw 25.11.2012 11:19
weganem nie jestem, ale na pewno nie jednego zainteresuje ten przepis
kaja1991 29.03.2012 10:19
nigdy nie jadlam jeszcze;)
Anna133 03.12.2011 13:31
chyba muszę zrobić w najbliższym czasie
Anna133 03.12.2011 13:30
dawno nie robiłam :
lolajna7 26.11.2011 22:53
A banany można skropić sokiem z cytryny dodając też troszkę do kremu - nie ściemnieje wtedy
lolajna7 26.11.2011 22:44
Ten biszkopt dobrze jest wyjąć z tortownicy po ok. 5 minutach od upieczenia, nie zawilgnie wtedy od spodu
Mati13 24.11.2011 20:48
super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat