wegański deser z mleka kokosowego i awokado

wegański deser z mleka kokosowego i awokado

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    1 puszka 400ml
  • awokado

    1 szt. 200g
  • syrop z agawy

    4 łyżki
  • limonka

    1 sztuka
  • pistacje

    1/2 szklanki min.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko kokosowe (skład kokos 90%) schłodzić w lodówce najlepiej przez noc, gdyż do zrobienia deseru potrzebna jest część stała bez wody.
Po schłodzeniu otworzyć puszkę i wyjąć białą część, wodę można zużyć do czegoś innego.
Awokado musi być miękkie jak masło, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części.
Limonkę wyszorować, zetrzeć z niej skórkę do dekoracji i wycisnąć cały sok.
Mleko kokosowe, awokado, sok z limonki i 3 łyżki syropu lub nektaru z agawy umieścić w rozdrabniaczu i dokładnie połączyć.

Pistacje (niesolone) rozdrobnić w rozdrabniaczu z łyżką syropu z agawy.

Przygotować formę okrągłą o średnicy ok. 16 cm lub kilka małych metalowych do muffin. Dla bezpieczeństwa można wyłożyć folią spożywczą.

Na dno formy wyłożyć rozdrobnione pistacje. Na nie przełożyć krem kokosowy z awokado. Wstawić do zamrażarki na 2-4 godziny w zależności czy jest to jedna czy kilka mniejszych foremek.

Przed podaniem posypać startą skórką z limonki.

Gotowe, smacznego.

*** przepis znalazłam na blogu: The Sweet Life, a zatytułowany jest "Coconut Lime Cream Cake"

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 11.10.2015 20:26
bardzo intrygująco się prezentuje, a jeśli z awokado, to na pewno smaczny
Klausia 02.10.2014 16:35
ciekawy deser :)
Krystyna32 02.03.2014 07:27
zapowiada się pysznie
Aleksandraa 26.02.2014 13:54
wygląda rewelacyjnie !! koniecznie muszę wypróbować przepis :)
Katarzyna59 21.02.2014 09:36
bardzo dobry deser
Alex_M 20.02.2014 10:57
wspaniały pomysł :)
caralajna 19.02.2014 20:47
@dwa pokoje z kuchnią, ten syrop jest bardzo słodki, wydaje mi się lekko miodowy, ale do tequili mu z pewnością daleko hi hi
olkaaa 19.02.2014 07:39
chętnie spróbuję
adelajda 18.02.2014 20:56
WOW !!! Bardzo jestem ciekawa smaku :)
kasienka23 18.02.2014 19:37
bardzo oryginalne danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat