Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegański deser z mleka kokosowego i awokado

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wegański deser z mleka kokosowego i awokado - przepis z kilku składników. Musisz mieć pistacje, mleko kokosowe, awokado oraz limonkę.

Składniki:

mleko kokosowe 1 (400ml) puszka
awokado 1 (ok. 200g) sztuka
syrop z agawy 4 łyżki
limonka 1 sztuka
pistacje 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wegański deser z mleka kokosowego i awokado

Kokosowe ciasto limonkowe - wegański przepis na pyszny deser. Kilka składników gwarantuje pyszny efekt. Ciasto przygotowaniu wymaga długiego chłodzenia w lodówce, żeby składniki zwarły się i stężały. 

1. Mleko kokosowe (skład kokos 90%) schłodzić w lodówce najlepiej przez noc, gdyż do zrobienia deseru potrzebna jest część stała bez wody. Po schłodzeniu otworzyć puszkę i wyjąć białą część, wodę można zużyć do czegoś innego. Awokado musi być miękkie jak masło, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części.

2. Limonkę wyszorować, zetrzeć z niej skórkę do dekoracji i wycisnąć cały sok. Mleko kokosowe, awokado, sok z limonki i 3 łyżki syropu lub nektaru z agawy umieścić w rozdrabniaczu i dokładnie połączyć.

3. Pistacje (niesolone) rozdrobnić w rozdrabniaczu z łyżką syropu z agawy.

4. Przygotować formę okrągłą o średnicy ok. 16 cm lub kilka małych metalowych do muffin. Dla bezpieczeństwa można wyłożyć folią spożywczą.

5. Na dno formy wyłożyć rozdrobnione pistacje. Na nie przełożyć krem kokosowy z awokado. Wstawić do zamrażarki na 2-4 godziny w zależności, czy jest to jedna czy kilka mniejszych foremek.

5. Przed podaniem posypać startą skórką z limonki.

Gotowe, smacznego.

*** przepis znalazłam na blogu: The Sweet Life, a zatytułowany jest "Coconut Lime Cream Cake"

Zobacz przepis na 

CIASTA WEGAŃSKIE

DESERY WEGAŃSKIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 11.10.2015 20:26
bardzo intrygująco się prezentuje, a jeśli z awokado, to na pewno smaczny
Klausia 02.10.2014 16:35
ciekawy deser :)
Krystyna32 02.03.2014 07:27
zapowiada się pysznie
Aleksandraa 26.02.2014 13:54
wygląda rewelacyjnie !! koniecznie muszę wypróbować przepis :)
Katarzyna59 21.02.2014 09:36
bardzo dobry deser
Alex_M 20.02.2014 10:57
wspaniały pomysł :)
caralajna 19.02.2014 20:47
@dwa pokoje z kuchnią, ten syrop jest bardzo słodki, wydaje mi się lekko miodowy, ale do tequili mu z pewnością daleko hi hi
olkaaa 19.02.2014 07:39
chętnie spróbuję
adelajda 18.02.2014 20:56
WOW !!! Bardzo jestem ciekawa smaku :)
kasienka23 18.02.2014 19:37
bardzo oryginalne danie!
dwa pokoje z kuchnią 18.02.2014 18:34
mnie najbardziej interesuje syrop z agawy i jego smak? Czy jest jak syrop cukrowy czy ma jakiś posmak (kiedyś ktoś mi wciskał kit, że ma posmak tequilli- ale się ubawiłam)
ONY_za_kare 18.02.2014 17:33
wow! fantastyczny :)
Monika-twin 18.02.2014 16:13
fajny przepis,taki inny,
Gabi44 18.02.2014 16:12
Cudny deser nie tylko dla wegan.
Romanowka 18.02.2014 14:24
awokado w deserze - nie spodziewałam się :) wygląda pysznie!
Mniam 18.02.2014 14:14
Rewelacyjny deser!
DorotaZ 18.02.2014 14:04
To prawda ten przepis jest wyjątkowy:) Rewelacyjny pomysł na awokado. Koniecznie muszę wypróbować:)
caralajna 18.02.2014 13:58
hehe dzięki Rafał10 Rafał / Kinga, jak zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam że muszę go zrobić, specjalnie kupiłam nawet syrop z agawy, a smak mnie powalił na kolana :)
Rafał10 18.02.2014 13:35
wspaniałe! Ostatnio widzę bardzo dużo fajnych przepisów z awokado, ale Twój to już po prostu wymiata :D
Pomocnik 18.02.2014 13:34
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak