Przepis i sposób przygotowania na: Wegański deser z mleka kokosowego i awokado
Kokosowe ciasto limonkowe - wegański przepis na pyszny deser. Kilka składników gwarantuje pyszny efekt. Ciasto przygotowaniu wymaga długiego chłodzenia w lodówce, żeby składniki zwarły się i stężały.
1. Mleko kokosowe (skład kokos 90%) schłodzić w lodówce najlepiej przez noc, gdyż do zrobienia deseru potrzebna jest część stała bez wody. Po schłodzeniu otworzyć puszkę i wyjąć białą część, wodę można zużyć do czegoś innego. Awokado musi być miękkie jak masło, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części.
2. Limonkę wyszorować, zetrzeć z niej skórkę do dekoracji i wycisnąć cały sok. Mleko kokosowe, awokado, sok z limonki i 3 łyżki syropu lub nektaru z agawy umieścić w rozdrabniaczu i dokładnie połączyć.
3. Pistacje (niesolone) rozdrobnić w rozdrabniaczu z łyżką syropu z agawy.
4. Przygotować formę okrągłą o średnicy ok. 16 cm lub kilka małych metalowych do muffin. Dla bezpieczeństwa można wyłożyć folią spożywczą.
5. Na dno formy wyłożyć rozdrobnione pistacje. Na nie przełożyć krem kokosowy z awokado. Wstawić do zamrażarki na 2-4 godziny w zależności, czy jest to jedna czy kilka mniejszych foremek.
5. Przed podaniem posypać startą skórką z limonki.
Gotowe, smacznego.
*** przepis znalazłam na blogu: The Sweet Life, a zatytułowany jest "Coconut Lime Cream Cake"