Wędzony schab

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    2 kg
  • sól peklowa

    8-10 dag
  • liście laurowe

    2 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
  • woda

    1 litr
  • pieprz czarny ziarnisty

    7 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wędzony schab foto
Do przegotowanej, zimnej wody dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i jak rospuści się sól to wkładamy do zalewy mięso. Jeśli zalewa nie zakrywa mięsa to robimy drugą oprcję w tych samych proporcjach. Mięso trzymamy w zalewie 12-24h w zimnym miejscu. (mięso musi być świeże, najlepiej zaraz po zabiciu, gdyż takie z mięsnego nie zdaje rezultatu).
Krok 2 - Wędzony schab foto
Po wyjęciu mięsa z zalewy bardzo dokładnie obwiązujemy cały schab specjalnym wytrzymałym sznurkiem.
Krok 3 - Wędzony schab foto
Mięso wędzimy w temp 60* przez ok 4 godziny (najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem), a następnie jeszcze schab zaparzamy przez ok 40 minut.
Krok 4 - Wędzony schab foto
Po wystudzeniu zdjemujemy ze schabu sznurki i kroimy go na kanapki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 18.01.2013 10:06
pychota :) takie śniadanko to super :)
pacpaw 18.11.2012 00:51
przepis na domową, prawdziwą wędlinę
BernadettaP 20.03.2012 10:55
Wygląda rewelacyjnie !
sylwia / sytofala 10.10.2011 21:20
proszę kawałeczek , okruszek choć :)
Magdalena67 10.10.2011 12:18
Aż ślinka cieknie...
Beatris 10.10.2011 11:19
Aż mi ślinka cieknie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat