Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzony pstrąg

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj polecam mój przepis na wędzone pstrągi, które złowili mój mąż z moimi wnuczętami. Ja myślę że najsmaczniejsza jest ryba wędzona w całości, można również w dzwonkach. Tak uwędzona rybka jest bardzo smaczna a mięsko odchodzi od skóry.

Składniki:

solanka;

woda zimna 5 litrów
sól 0.5 kilograma
cukier 200 gramów
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
ząbki czosnku 3 ząbki

dodatkowo;

pstrągi 2.7 kilogramów
cytryna 1 sztuka

Porada

Rybę możemy umieścić w odpowiednich formach do ryb lub wieszać na sznurkach. Moje pstrągi były duże więc czas wędzenia około 3 godzin w temperaturze 50 -60 stopni. Jak pstrągi są średnie to czas wędzenia 2 godziny w temperaturze 40 - 50 stopni. Po 40 minutach rybka powinna zacząć zmieniać kolor.

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzony pstrąg

Przepis krok po kroku

1

Złowione ryby u (mnie pstrągi )patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i usuwamy łuski czyli skrobiemy nożem.
Myjemy i osuszamy.

Krok 1 - Wędzony pstrąg foto
2

Przygotowujemy solankę, do której włożymy oczyszczone pstrągi.
Do dużego wiadra lub miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i mieszamy.
Następnie dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe oraz ząbki czosnku.
Do solanki wkładamy pstrągi i odkładamy na noc w chłodne miejsce.

Krok 2 - Wędzony pstrąg foto
3

Przed wędzeniem pstrągi wyjmujemy z solanki przepłukujemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy w odpowiednie formy, wieszamy na powietrzu w celu całkowitego osuszenia na około 3 godziny.

Krok 3 - Wędzony pstrąg foto
4

W międzyczasie rozpalamy niewielki ogień (dymek) i w temperaturze pomiędzy 50 a 60 stopni wędzimy ryby przez ok. trzy godziny drzewem owocowym.

Krok 4 - Wędzony pstrąg foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:36
Dobra ryba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak