Wędzony boczek domowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    1
  • woda

    1 litr
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    8 dag
  • ziele angielskie

    4
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wędzony boczek domowy foto
W ciepłej przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól, a następnie dodajemy przyprawy i zanurzamy boczek (jeśli nie jest cały pod wodą to dorabiamy naszej zalewy w tych samych proporcjach).
Krok 2 - Wędzony boczek domowy foto
Mieso w marynacie powinno bozostać całą noc. Następnego dnia boczek zawijamy i dokładnie obiwązujemy grubym sznurkiem. Wędzimy 3 godziny w temp 60* na drzewie owocowym.
Krok 3 - Wędzony boczek domowy foto
Po uwędzeniu, mięso należy jeszcze zaparzyć w gorącej wodzie, aby było dobrze miękkie.
Krok 4 - Wędzony boczek domowy foto
Po całkowitym wystudzeniu możemy zdjąć sznurki,. Kroimy na kanapki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 14.03.2012 19:11
wędzarka pierwsza klasa:)
Agnieszka_B 14.12.2011 10:33
U mnie też wędzony boczek migiem znika ze stołu:)
Mati13 13.12.2011 18:28
musi byc pyszny
Mysiunia 12.12.2011 20:33
ziutula - kaszubka prawie na drugim końcu Polski:) także zanim dojdziesz to już po boczku nie będzie śladu:)
stokrotka 12.12.2011 20:31
super
teresa18 12.12.2011 17:04
tylko mi pozostało pozazdrościć :)
ziutula 12.12.2011 16:01
czy daleko jest od 3-miasta ta Twoja pyszna wędzarka? poszłabym do tej zawartości \"z buta\"....
Sroczka 12.12.2011 12:34
już uwielbiam
Beatris 12.12.2011 12:26
Zazdroszczę Ci tej wędzarni.
BernadettaP 12.12.2011 07:22
Oj taki wędzony, domowy, boczuś jest pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat