Wczesna kapusta na ciepło

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • kapusta

    1 wczesna
  • olej do smażenia

  • rosół

    0,5 litry
  • śmietana

    1-2 łyżki do zabielenia
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Pokrojoną rumienimy na oleju. Kapustę oczyszczamy, usuwamy twarde części i szatkujemy. Pokrojoną dokładamy do zrumienionej cebuli. Chwilkę razem obsmażamy, a następnie podlewamy rosołem. Naczynie przykrywamy, a kapustę dusimy do miękkości. W razie potrzeby można kapustę podlać jeszcze wodą, gdy ta ilość rosołu nie wystarczyła (wszystko zależy od jakości kapusty, wody zawartej w ich liściach).
Gdy kapusta jest już miękka zabielamy ją dokładając śmietanę i doprawiamy do smaku.
Jadwiga/Jaga85
To pyszny dodatek do ziemniaków. Młoda kapusta, młode ziemniaki – taki obiad można jeść co dzień:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 15.08.2014 18:39
smaczna propozycja
gusia1000 02.05.2014 20:45
Dobre jedzenie.
Kejti 25.04.2014 19:44
Wygląda apetycznie :-)
Ania84 22.04.2014 19:01
cudownie wygląda na tym zdjęciu!
kloruś 22.04.2014 17:50
kocham młodą kapustę a z młodymi ziemniaczkami to już po prostu rozpusta. Pychota :)
IwonaDD 22.04.2014 15:24
pychota!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat