Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbkowy pasztet
Kroki postępowania
900 g wątróbki drobiowej
900 g fileta z kurczaka
4 marchewki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 biała cebula
3 jajka
1 żółtko do smarowania pasztetu przed pieczeniem
sól do smaku
olej do smażenia
pieprz czarny do smaku
gałka muszkatołowa
Dokładamy obraną marchewkę ,ziele angielskie i liście laurowe.
Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Wątróbkę oczyszczamy z błon .
Cebule drobno kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Dorzucamy wątróbkę smażymy około 10 minut często mieszając. Solimy.
Dodajemy jajka i znów miksujemy blenderem.
Doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą .
Wyrównujemy jego powierzchnie , smarujemy żółtkiem.