Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbkowy pasztet

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka
filet z kurczaka
marchewka
Liść laurowy suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cebula
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbkowy pasztet

Kroki postępowania

1
Składniki :

900 g wątróbki drobiowej

900 g fileta z kurczaka

4 marchewki

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 biała cebula

3 jajka

1 żółtko do smarowania pasztetu przed pieczeniem

sól do smaku

olej do smażenia

pieprz czarny do smaku

gałka muszkatołowa
Krok 1 - Wątróbkowy pasztet foto
2
Filet z kurczaka wkładamy do garnka.

Dokładamy obraną marchewkę ,ziele angielskie i liście laurowe.

Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Krok 2 - Wątróbkowy pasztet foto
3
Sposób wykonania:

Wątróbkę oczyszczamy z błon .

Cebule drobno kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju.

Dorzucamy wątróbkę smażymy około 10 minut często mieszając. Solimy.
Krok 3 - Wątróbkowy pasztet foto
4
Następnie wyjmujemy mięso i 2 marchewki oraz wątróbkę z cebulą i przekładamy do miski.
Krok 4 - Wątróbkowy pasztet foto
5
Blenderem rozdrabniamy dolewając 125 ml wywaru z gotowania fileta.

Dodajemy jajka i znów miksujemy blenderem.

Doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą .
Krok 5 - Wątróbkowy pasztet foto
6
Wycinamy z 2 marchewek gwiazdki i układamy na masie.
Krok 6 - Wątróbkowy pasztet foto
7
Przekładamy połowę masy do formy keksowej.
Krok 7 - Wątróbkowy pasztet foto
8
Przykrywamy resztą masy .

Wyrównujemy jego powierzchnie , smarujemy żółtkiem.
Krok 8 - Wątróbkowy pasztet foto
9
Resztą marchewki pozostałą z wycinania gwiazdek drobno pokrojonej posypujemy wierzch pasztetu.
Krok 9 - Wątróbkowy pasztet foto
10
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 60 minut.
Krok 10 - Wątróbkowy pasztet foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 15.05.2013 09:38
same pyszności w twojej księdze :)
olkaaa 23.04.2013 07:30
chętnie spróbuję
caralajna 20.04.2013 07:45
smaczny domowy pasztet
w mojej kuchni 08.04.2013 12:24
moje smaki w dobrej potrawie
Anna133 08.04.2013 10:20
nie przepadam za wątrobką ale ładnie wyglada
kasienka23 08.04.2013 09:20
uwielbiam wątróbkę, wypróbuję ten przepis!
paulina2157 08.04.2013 08:26
ciekawy chętnie wypróbuję ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak