Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z warzywnym piure

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 70 dag
ziemniaki 80 dag
mrożony groszek 30 dag
cebula 2 szt
jabłka 3 szt
mleko 200 ml
olej 4 łyżki
masło 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z warzywnym piure

Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół, płuczemy i gotujemy 15 min w osolonej wodzie. Po tym czasie dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5-7 min. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne a miąższ kroimy w dużą kostkę. Wątróbkę myjemy, osuszamy i usuwamy błony. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z jabłkami. Następnie przekładamy z patelni na talerz i przykrywamy drugim talerzem by nie wystygły. Na ten sam tłuszcz na patelnię wrzucamy wątróbkę i smażymy ok. 6-8 min /zależnie od wielkości kawałków/ często mieszając. Po tym czasie dodajemy cebulę z jabłkami, smażymy jeszcze ok. minuty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki i groszek odcedzamy, dodajemy podgrzane mleko z masłem i roztłukujemy na piure. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wątróbkę podajemy z cebulą i jabłkami z piure ziemniaczano-groszkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 25.08.2013 12:18
dobry pomysł!!!!!
marta1221 21.05.2013 10:53
ciekawy przepis
paulina2157 20.05.2013 06:47
z zielonym groszkiem wątróbki nie jadłam ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak