Wątróbka wieprzowa w jabłkach podana z puree ziemniaczano-cebulowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    4
  • wątróbka

    1 kg
  • cebula

    2
  • mleko

    300 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3
  • ziele angielskie

    3
  • marchewka

    1
  • smalec

    2 łyżki
  • puree

  • cebula

    2
  • sól do smaku

  • masło

    1 łyżka
  • ziemniaki

    4
  • mleko

    50 ml
  • Cebula suszona Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wątróbka wieprzowa w jabłkach podana z puree ziemniaczano-cebulowym foto
Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku kilka godzin.
Krok 2 - Wątróbka wieprzowa w jabłkach podana z puree ziemniaczano-cebulowym foto
Cebule kroimy w piórka, a marchew trzemy na tarce jarzynowej. Na łyżce smalcu rumienimy cebulę wraz z marchewką. Usmażone warzywa przekładamy do miseczki.
Krok 3 - Wątróbka wieprzowa w jabłkach podana z puree ziemniaczano-cebulowym foto
Jabłka obieramy i koimy w kawałki. Wątróbkę kroimy w paski i obficie posypujemy pieprzem.
Krok 4 - Wątróbka wieprzowa w jabłkach podana z puree ziemniaczano-cebulowym foto
Rozgrzewamy druga łyżkę smalcu i wrzucamy wątróbkę. Na dużym ogniu rumienimy.
Krok 5 - Wątróbka wieprzowa w jabłkach podana z puree ziemniaczano-cebulowym foto
Następnie zmniejszamy ogień i wrzucamy jabłka. Przykrywamy i dusimy do momentu rozpadnięcia się jabłek.
Krok 6 - Wątróbka wieprzowa w jabłkach podana z puree ziemniaczano-cebulowym foto
Wtedy dodajemy wcześniej usmażoną marchew i cebulę. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Smażymy przy zdjętej pokrywce tak długo, aby uzyskać pożądaną gęstość sosu.
Krok 7 - Wątróbka wieprzowa w jabłkach podana z puree ziemniaczano-cebulowym foto
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Tłuczemy i dodajemy masło.
Krok 8 - Wątróbka wieprzowa w jabłkach podana z puree ziemniaczano-cebulowym foto
Cebulę pokrojoną w malutką kostkę rumienimy.
Krok 9 - Wątróbka wieprzowa w jabłkach podana z puree ziemniaczano-cebulowym foto
Dodajemy do ziemniaków wraz z cebulą prażoną i mlekiem. Dokładnie mieszamy.
Krok 10 - Wątróbka wieprzowa w jabłkach podana z puree ziemniaczano-cebulowym foto
Podajemy z usmażoną wątróbką polaną sosem jabłkowym. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 22.03.2013 10:30
ciekawy przepis
edyta44 28.04.2012 19:18
ciekawa
pacpaw 23.11.2011 21:21
tak robiłem, że zapomniałem uwiecznić efektu końcowego - wątróbki podanej na talerzu z puree :o)
aginaa 23.11.2011 17:55
smaczne
Lotar 23.11.2011 17:44
apetycznie wygląda :)
Weronika_eM 23.11.2011 12:56
też lubię
Sroczka 23.11.2011 09:52
pyszne danie
BernadettaP 23.11.2011 08:01
No no no, jestem pod wrażeniem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat