Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka w sosie własnym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

wątróbka 400 gram
cebula 1 sztuka
mąka 4 łyżki
olej do smażenia 100 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
woda 250 ml
kostka rosołowa 1 sztuka

Zaprawka do sosu

mąka pszenna 3 łyżki
woda 100 ml

Ponadto

ziemniaki ugotowane 400 gram
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie własnym

Wątróbkę umyć w zimnej wodzie, osuszyć.
Obtoczyć w mące.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę na złoty kolor.
Gdy już nabierze koloru dodać wątróbkę.
Obsmażyć z obu stron.
Następnie zalać wodą i dusićpodprzykryciem na małym ogniu około 20 minut (aż zmięknie).
Po tym czasie dodać przyprawy.
W małym garnku rozrobić mąkę z zimną wodą , na gładką zawiesinę.
Dolewać pomału do sosu mieszając by nie powstały grudki.
Ziemniaki umyć obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ztłoczyć.
Podawać razem z wątróbką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 18.01.2016 17:39
Nie przepadam za wątróbką, ale Twoja wygląda apetycznie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak