Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wątróbka
1/2 kg -
jajko
5 -
mąka
5 łyżek -
sól
-
pieprz
-
szczypta kurkumy
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Wątróbka w cieście
Wątróbkę nasolić, odstawić do lodówki na chwilę. Jajka wybić do głębokiego naczynia, dodać mąkę, sól i pieprz (po szczypcie soli na jajko, pieprzu w zależności od upodobań) oraz szczyptę kurkumy; dokładnie wymieszać.
Wątróbkę maczać w cieście i wkładać od razu na głęboki gorący tłuszcz. Piec ok 5-8 min przewracając co chwilę.
Komentarze (1)