Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka smażona z cebulką.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka 600 g
mąka pszenna
cebula 2 sztuki
olej
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Porada

Taka wątróbka najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem lub ziemniakami (gotowanymi, podsmażonymi), ale można zjadać ją ze swoimi ulubionymi dodatkami lub samą.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka smażona z cebulką.

Wątróbkę (wieprzową) umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w niezbyt małe kawałki. Pokrojoną wątróbkę panierować w mące, natrzeć mąką z każdej strony. Obie cebule (dość spore) obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Podsmażoną cebulę przełożyć z patelni do miseczki i na tym samym tłuszczu, co smażyła się cebulka usmażyć wątróbkę obsypaną mąką. Jeśli wątróbka zbytnio przywiera do patelni dolać na patelnie nieco oleju. Smażyć wątróbkę na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając, a gdy będzie już odpowiednio usmażona dodać do niej podsmażone wcześniej cebule. Wszystko zamieszać i podsmażać jeszcze przez moment. Na koniec obsypać wątróbkę z cebulką solą, pieprzem i słodką mieloną papryką (podobno najlepiej przyprawiać wątróbkę na koniec, bo wtedy nie jest twarda, jest smaczniejsza w jedzeniu). Doprawioną, usmażoną wątróbkę z cebulką przełożyć do talerzy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 27.01.2015 17:01
Lubimy taką wątróbkę;)
gosia1988 27.01.2015 15:24
pyszna wątróbka
w mojej kuchni 27.01.2015 15:03
smaczne jedzonko podano...
Joannasz3190 27.01.2015 14:45
Pyszności :)
adelajda 27.01.2015 14:41
to dla mojego męża

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak