Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątrobianka drobiowa ze śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso drobiowe gotowane 25 dag
wątróbki z kurczaka 25 dag
śliwki suszone 5 dag
jajko 1 szt
bulion drobiowy 200 ml
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt (małe)
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
kostka rosołowa 1 szt
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątrobianka drobiowa ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Użyłam ugotowanego dzień wcześniej w bulionie mięsa z udek drobiowych, które następnie obrałam z kości i ze skórek i bardzo drobno posiekałam.
Krok 1 - Wątrobianka drobiowa ze śliwkami foto
2
Wątróbki drobiowe ugotowałam w gorącej wodzie z kostką rosołową. Nie trzeba długo ich gotować wystarczy kilka minut. Ważne jest żeby po ugotowaniu miękkie i dały się rozgnieść. Ugotowane i przestudzone wątróbki rozgniotłam widelcem.
Krok 2 - Wątrobianka drobiowa ze śliwkami foto
3
Suszone śliwki pokroiłam na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Wątrobianka drobiowa ze śliwkami foto
4
Mięso drobiowe, wątróbki, jajko, sól, pieprz, majeranek i czosnek wymieszałam na jednolitą masę.
Krok 4 - Wątrobianka drobiowa ze śliwkami foto
5
Następnie dodałam połowę gorczycy, śliwki i bulion (bulion był tłusty). Ponownie wymieszałam masę na pasztet.
Krok 5 - Wątrobianka drobiowa ze śliwkami foto
6
Formę do pieczenia (użyłam keksówki)posmarowałam tłuszczem i obsypałam bułką tartą. Masę na pasztet ułożyłam równomiernie w formie, posypałam resztą gorczycy i udekorowałam liśćmi laurowymi, które dodatkowo nadały pasztecikowi aromatu. Tak przygotowany pasztet piekłam w temp. 180 st. C przez 1 godzinę.
Krok 6 - Wątrobianka drobiowa ze śliwkami foto
7
Upieczony pasztet należy ostudzić, dzięki czemu będzie można go łatwiej kroić. SMACZNEGO!
Krok 7 - Wątrobianka drobiowa ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 11.05.2013 07:30
Chętnie spróbuję :)
IwonaDD 10.05.2013 16:39
w takim wydaniu nikt by nie stawiał oporu przed wątróbką :) nawet niejadki :)
leonowie 10.05.2013 16:05
bardzo lubię takie połączenia:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak