Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywne szaszłyki z piekarnika

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
bakłażan 1 sztuka
sól 2 łyżki
marchewka 1 sztuka
pieczarki 150 g
cebula biała 1 sztuka
olej
Grill przyprawa klasyczna Prymat do smaku
cebula czerwona 1 sztuka
papryka 1 (biała)

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywne szaszłyki z piekarnika

Kroki postępowania

1
Bakłażana i cukinię dokładnie myjemy, obcinamy końcówki. Cukinię obieramy " w paski". Oba warzywa kroimy na plastry, posypujemy solą i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie wycieramy papierowym ręcznikiem.
Krok 1 - Warzywne szaszłyki z piekarnika foto
2
Obie cebule po obraniu i umyciu kroimy w pióra. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w sporą kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Pieczarki po obraniu i oczyszczeniu pozbawiamy korzonków (możemy zrobić z nich zupę lub sos), do szaszłyków zostawiamy same kapelusze.
Krok 2 - Warzywne szaszłyki z piekarnika foto
3
Przygotowujemy sobie drewniane patyczki do szaszłyków, lub metalowe szpikulce. Przygotowane warzywa nadziewamy naprzemiennie na patyczki. Jeżeli cukinia i bakłażan nie są zbyt cienkie (wąskie), to szersze plastry kroimy na 4 części. Szaszłyki posypujemy przyprawą do grilla i skrapiamy olejem. Układamy na blaszce
Krok 3 - Warzywne szaszłyki z piekarnika foto
4
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.
Krok 4 - Warzywne szaszłyki z piekarnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZielonyPokoik 10.05.2013 09:52
I to jest to, co za mną chodzi od dłuższego czasu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak