Warzywne szaszłyki z piekarnika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 sztuka
  • bakłażan

    1 sztuka
  • sól

    2 łyżki
  • marchewka

    1 sztuka
  • pieczarki

    150 g
  • cebula biała

    1 sztuka
  • olej

  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    do smaku
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka

    1 (biała)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Warzywne szaszłyki z piekarnika foto
Bakłażana i cukinię dokładnie myjemy, obcinamy końcówki. Cukinię obieramy " w paski". Oba warzywa kroimy na plastry, posypujemy solą i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie wycieramy papierowym ręcznikiem.
Krok 2 - Warzywne szaszłyki z piekarnika foto
Obie cebule po obraniu i umyciu kroimy w pióra. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w sporą kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Pieczarki po obraniu i oczyszczeniu pozbawiamy korzonków (możemy zrobić z nich zupę lub sos), do szaszłyków zostawiamy same kapelusze.
Krok 3 - Warzywne szaszłyki z piekarnika foto
Przygotowujemy sobie drewniane patyczki do szaszłyków, lub metalowe szpikulce. Przygotowane warzywa nadziewamy naprzemiennie na patyczki. Jeżeli cukinia i bakłażan nie są zbyt cienkie (wąskie), to szersze plastry kroimy na 4 części. Szaszłyki posypujemy przyprawą do grilla i skrapiamy olejem. Układamy na blaszce
Krok 4 - Warzywne szaszłyki z piekarnika foto
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZielonyPokoik 10.05.2013 09:52
I to jest to, co za mną chodzi od dłuższego czasu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat