Warzywka kiszone

Warzywka kiszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    5 szt
  • rzepa

    3 szt
  • seler naciowy

    1 szt
  • kalafior

    5-6 rozyczek
  • fenekul

    1 szt
  • karczoch

    1 szt
  • burak

    1 szt
  • cytrynka

    1 szt
  • sól

    3 lyzki
  • ząbek czosnku

    1-2 szt
  • cukier

    1/2 lyzeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Warzywka kiszone

Warzywa umyc, pokroic w slupki nozem lub specjalna wykrawarka do warzyw z zabkami (dla dekoracji)kalafior podzielic na rozyczki, galazke selera naciowego pociac w 10 cm kawalki.
Cytryne pokroic w czastki.Czosnek obrac.
Tak przygotowane warzywa wrzucic razem z cytryna do duzego sloja i zalac solanka utworzona z wody , soli i cukru.
Solanka : na 1 litr wody dac trzy lyzki soli i pol lyzeczki cukru.
Baza jest marchew, kalafior , rzepa i cytryna.Reszta warzyw nie obowiazkowa--jak kto lubi.
Zakrecic sloj, postawic blisko ciepla dla szybsze fermentacji, po kilku dniach sprobowac, czy sie ukisily warzywka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

reniatka 03.05.2012 10:39
ślicznie to wyglada
Wiesława1 11.02.2012 11:12
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat