Warzywka kiszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    5 szt
  • rzepa

    3 szt
  • seler naciowy

    1 szt
  • kalafior

    5-6 rozyczek
  • fenekul

    1 szt
  • karczoch

    1 szt
  • burak

    1 szt
  • cytrynka

    1 szt
  • sól

    3 lyzki
  • ząbek czosnku

    1-2 szt
  • cukier

    1/2 lyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa umyc, pokroic w slupki nozem lub specjalna wykrawarka do warzyw z zabkami (dla dekoracji)kalafior podzielic na rozyczki, galazke selera naciowego pociac w 10 cm kawalki.
Cytryne pokroic w czastki.Czosnek obrac.
Tak przygotowane warzywa wrzucic razem z cytryna do duzego sloja i zalac solanka utworzona z wody , soli i cukru.
Solanka : na 1 litr wody dac trzy lyzki soli i pol lyzeczki cukru.
Baza jest marchew, kalafior , rzepa i cytryna.Reszta warzyw nie obowiazkowa--jak kto lubi.
Zakrecic sloj, postawic blisko ciepla dla szybsze fermentacji, po kilku dniach sprobowac, czy sie ukisily warzywka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
reniatka 03.05.2012 10:39
ślicznie to wyglada
Wiesława1 11.02.2012 11:12
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat