Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa zasmażane z kminkiem - brokuł, kalafior, brukselka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 300-400 g
kalafior 1 średni
brokuł 1 średni
sól
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
masło klarowane 1-2 łyżki
olej rzepakowy 1-2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Porada

Można posypać całość siekanym koperkiem lub polać zimnym sosem jogurtowo-czosnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa zasmażane z kminkiem - brokuł, kalafior, brukselka

Warzywa oczyścić, umyć i osączyć. Kalafiora i brokuła podzielić na średnie różyczki. W dużym szerokim garnku zagotować lekko osoloną wodę, dolać mleko i dosypać cukier - włożyć brukselkę i gotować kilka minut (7-10) - dołożyć kalafiora i brokuła, po czym gotować do czasu, aż zmiękną, ale nie rozgotują się.

Warzywa odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Brukselki pokroić w ćwiartki lub połówki, jeśli są drobne.
Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, dolać trochę oleju i wsypać ok. łyżeczki mielonego kminku - włożyć warzywa i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż apetycznie się przyrumienią.

Przed podaniem posypać pieprzem i ew. solą czosnkową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 13.11.2014 09:12
bardzo smaczne
Habibi 08.11.2014 09:07
Może nie wygląda zbyt dekoracyjnie, ale smak wszystko wynagradza :)
w mojej kuchni 03.11.2014 14:45
i można się smacznie najeść..
jasiek 03.11.2014 12:37
dobrze przyprawione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak