Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocz z serem i truskawkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn drożdżowy

mleko 3,2% 3/4 szkl
mąka pszenna 6 łyżek
cukier 2 łyżeczki
drożdże 2 dag

Ciasto

jogurt naturalny 170 gr
cukier waniliowy 1 szt
jaja 2 szt
mąka pszenna 65 dag
cukier 10 dag
sól 1 łyżeczka
masło 12 dag

Nadzienie

ser biały 20 dag
mleko 2 łyżki
cukier 5 dag
truskawki świeże 20 dag

Wierzch

jaja 1 szt
cukier puder 5 łyżek
woda ciepła 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz z serem i truskawkami

Kroki postępowania

1
Zaczyn:
W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, a następnie mieszamy z mąką pszenną. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrósł.
Krok 1 - Warkocz z serem i truskawkami foto
2
W misce mieszamy przesianą mąkę pszenną z rozpuszczonym i przestudzonym masłem, jajkami, jogurtem naturalnym, wyrośniętym zaczynem drożdżowym, cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli i wyrabiamy ciasto
Krok 2 - Warkocz z serem i truskawkami foto
3
Wyrobione ciasto formujemy w kulę a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3 - Warkocz z serem i truskawkami foto
4
Do pojemnika rozdrabniacza wkładamy biały ser najlepiej półtłusty, dodajemy mleko i cukier. Całość miksujemy na jednolitą masę.
Krok 4 - Warkocz z serem i truskawkami foto
5
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na prostokąty długości blachy ( ja rozwałkowuję na papierze do pieczenia dzięki czemu gotowe warkocze jest mi łatwiej przenieść na blaszkę) Każdy prostokąt nacinamy na obu bokach na równe paski, pozostawiając środek na którym rozsmarowujemy po połowie masy serowej.
Krok 5 - Warkocz z serem i truskawkami foto
6
Na masie serowej układamy truskawki. Owoce wcześniej myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Następnie zaplatamy warkocz, nakładając na przemian siebie paski ciasta. Zaplecione warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze na około 20 minut aby wyrosły. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem z cukru pudru wymieszanego z wodą.
Krok 6 - Warkocz z serem i truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 23.06.2014 08:19
bardzo lubię drożdżowe a tu z serem i owocami pyyycha
barbara11561 22.06.2014 23:24
bardzo pyszne ciasto:)
Janina 22.06.2014 22:05
Świetne połączenie smaków;)
Lidzia 22.06.2014 19:38
Smak dzieciństwa. Pyszne.
gosia1988 22.06.2014 19:33
ale bym zjadła kawałek :)
magduś83 22.06.2014 18:33
jeszcze zdążę poczęstować ale trzeba się pospieszyć bo już tylko kawałeczek został :)
Malinka 22.06.2014 18:23
Wspaniale się prezentuje, a że za moment będę piła kawę to poproszę o kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak