Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto francuskie
1 opakowanie -
filet z kurczaka
1 sztuka -
brokuł
1 sztuka -
ser żółty
100 g -
natka pietruszki
1 pęczek -
jajko
1 sztuka -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Ciasto rozkładamy na blachę (na papierze do pieczenia lub papierze, w które było zawinięte - choć to lubi się nieco przypalić!).
2. Brokuł dzielimy na małe różyczki i lekko osolonej wodzie gotujemy ok. 5 minut.
3. Kurczaka kroimy w kostkę (lub paski - wedle uznania) i smażymy na oleju. Lekko solimy i pieprzymy.
4. Środek ciasta (pasek szerokości 1/3 ciasta) smarujemy keczupem (no bo my tak lubimy!). Wykładamy na ten pasek brokułu, kurczaka i osypujemy to lekko pieprzem ziołowym.
5. Na wierzch kładziemy starty żółty ser - w ilości jakiej kto lubi :D Na to sypiemy natkę pietruszki.
6. Boki ciasta tniemy na paski i zakładamy naprzemiennie na środek z nadzieniem. Tak powstanie efektowna plecionka :)
7. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim wierzch naszego warkocza.
8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-17 minut.
Komentarze (27)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (17)