Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Warkocz marcepanowy

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
500 g
drożdże świeże
30 g
mleko
250 ml
masło
80 g
żółtko jajek
2 szt
cukier
50 g
sól
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat

masa marcepanowa

marcepan
200 g
białko
2 szt
cukier
2 łyżki
płatki migdałowe
100 g
rum
2 łyżki

lukier

cukier puder
1 szklanka
woda
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz marcepanowy

Ciasto

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać ciepłe mleko, żółtka utarte z cukrem, sól, roztopione przestudzone
masło oraz wyrośnięte drożdże.
Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto i dobrze wyrobić.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
U mnie trwało to 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę

Masa:
Marcepan utrzeć wraz z cukrem, białkami, rumem, a następnie wsypać migdały i dobrze wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 50x40 cm.
Posmarować masą i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę przekroić wzdłuż na dwie części, ale zostawić kawałek na górze nie rozcięty.
Dwa kawałki skręcić w warkocz.
Ułożyć na blachę wyłożoną papierem, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.

Po upieczeniu polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena Rysińska 18.02.2015 05:44
Jak marcepanu nie lubię tak to bym spróbowała :)
mirosława4 17.02.2015 14:37
niebo w gębie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak